Sunday 5 May 2013

Pierogi ruskie

Ruskie. Klasyka. Najlepsze. Elastyczne ciasto i przepyszny farsz z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki, doprawiony solą, pieprzem i słodką papryką.

Pierogi ruskie (przepis na około 60 pierogów):

Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (plus kilka dodatkowych łyżek w zapasie)
- ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 1 żółtko
- łyżka oleju

Farsz z twarogu i ziemniaków:
- 60 dag ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 
- 40 dag sera białego tłustego lub półtłustego, zmielonego lub przeciśniętego przez praskę
- 2 cebule, drobno posiekane i zeszklone na maśle
- sól, pieprz ziołowy, słodka papryka

1. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dobrze doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Mąkę przesiać na stolnicę, uformować kopiec, do środka wbić żółtko, dodać olej. Stopniowo dodając ciepłą wodą, zagniatać ciasto. Jeśli ciasto zbytnio klei się do rąk, dodać odrobinę mąki, a jeśli jest zbyt zwarte, podlać wodą.
3. Ciasto podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, zaś drugą owinąć w woreczek lub dobrze przykryć ścierką by nie wyschło i odstawić. Z ciasta wykrawać kółka (szklanką jeśli chcemy uzyskać większe pierogi albo literatką lub kieliszkiem, jeśli chcemy by nasze pierogi były malutkie).
4. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać (musimy uważać, by farsz nie dostał się w miejsce sklejenia - wówczas pierogi ciężko będzie zlepić i rozpadną się w trakcie gotowania).
5. W dużym garnku zagotować wodę z 2-3 łyżkami oleju. Pierogi wrzucać partiami, po ok. 8-10 sztuk, delikatnie mieszając na początku (najlepiej drewnianą łyżką). Po wypłynięciu gotować je jeszcze ok. 4 minut na średnim ogniu.
6. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z wody i odstawić na wysmarowaną masłem powierzchnię, np. na duży talerz lub patelnię.
7. Podawać z podsmażoną cebulką i kleksem gęstej śmietany.

W mojej propozycji podania (na zdjęciu) są pierogi odsmażone - na patelni roztapiam dwie łyżki masła i smażę pierogi aż staną się rumiane z obu stron.
SMACZNEGO!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...