Friday 15 February 2013

Spaghetti z kurczakiem i pesto z rukoli


Soczysty kurczak, ziołowy sos i spaghetti ugotowane "na ząb" to sposób na idealną i szybką w przygotowaniu pastę.
Przepis dla dwóch osób:
- 300g spaghetti
- 100g rukoli
- 2 piersi z kurczaka
- 3 średnie ząbki czosnku
- 10 dag sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
- oliwa (potrzebna do smażenia kurczaka i sosu)
- sól, pieprz

1. Rukolę myjemy, czosnek obieramy z łupin, 3/4 sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym wkładamy do pojemnika i wszystko dokładnie blendujemy, dodając ok. 1/3 szklanki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.


2. Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na małe kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżek oliwy, dodajemy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony. 
3. Zagotowujemy wodę na makaron, spaghetti gotujemy 'al dente', zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (jeśli nie ma podanego czasu na opakowaniu potrzebnego do ugotowania 'al dente', gotujemy makaron 2-3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu)
4. Do kurczaka dodajemy pesto z rukoli, mieszamy. Makaron odsączamy i od razu dodajemy do kurczaka i sosu. Dokładnie mieszamy. 
5. Na talerz wykładamy pastę, posypujemy drono startym parmezanem.

Smacznego! 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...