To tureckie danie w formie szaszłyków z mielonego mięsa powala ferią smaków i przypraw. Pieczone mięso doprawione wcześniej papryką, kminem rzymskim, kolendrą i cynamonem, podane w chlebie pita, oblane ostrym sosem jogurtowo - paprykowym, zachwyci nie tylko miłośników kuchni Bliskiego Wschodu. Zapraszam do przeniesienia się w świat orientu!
Kofta kebab (porcja dla dwóch głodnych osób):
- 40 dag mielonej baraniny/jagnięciny (z powodzeniem można zastąpić mieloną wołowiną)
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- po łyżeczce przypraw: kminu rzymskiego, ziaren kolendry, cynamonu, papryki słodkiej, papryki ostrej
- garść drobno posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
patyczki do szaszłyków
Sos paprykowo - jogurtowy:
- 4 łyżki ostrego sosu paprykowego
- 3 łyżki jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- papryka ostra, sól, pieprz
Dodatki:
- 4 chlebki pita
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka
- kolendra do dekoracji
1. Kmin i kolendrę (jeśli nie są zmielone) utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy, dodać resztę przypraw, sól, pieprz, cukier i wymieszać.
2. Do mięsa dodać przyprawy, cebulę, czosnek, świeżą kolendrę i dokładnie wymieszać.
3. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie nakładać na patyczki mięso, dobrze docisnąć.Każdy szaszłyk obtoczyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, piec szaszłyki ok 25 minut, co jakiś czas obracając je, zaś na ostatnie 10 minut zmienić ustawienie piekarnika na funkcję grill.
5. Paprykę pokroić w paski, czerwone cebule w piórka, kolendrę drobno posiekać.
6. Składniki sosu wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy sos, dodać więcej pasty paprykowej lub dodać posiekane papryczki chilli.
7. Chlebki pita skropić zimną wodą, włożyć do piekarnika na 2 minuty. Odciąć końcówki pity, łyżeczką nabierać sos i smarować ścianki chlebków. Włożyć kilka pasków papryki, cebuli i po dwa kawałki mięsa. Polać sosem, udekorować kolendrą.
SMACZNEGO!
No comments:
Post a Comment