Tuesday 12 March 2013

Kurczak Tikka Masala

Kurczak w sosie pomidorowo - jogurtowym z  charakterystycznymi przyprawami, których aromat podczas gotowania roznosi się po całym domu! Przygotujcie się jednak do tego dania wcześniej, gdyż wymaga ono marynowania kurczaka kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.

Kurczak Tikka Masala (porcja dla dwóch osób)
- 2 piersi z kurczaka

Marynata:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- kawałek (ok. 3 cm) świeżego startego imbiru
- sok z połowy cytryny
- przyprawy (po 1 łyżeczce):  pieprz, kmin rzymski, mięta suszona, cynamon
- 2 łyżeczki soli
- świezo mielony pieprz

Sos:
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła
- szczypta mielonej słodkiej papryki 
- sól, pieprz
- 1 papryczka chilli (jeśli chcecie by danie miało pikantny posmak)
- świeża kolendra

1. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy, zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
2. Mięso wyjmujemy z marynaty (nie osuszamy z niej), pozostałą marynatę wylewamy i smażymy na stopionym maśle. Dodajemy pomidory z puszki, śmietaną lub jogurt, cebulę, czosnek, przyprawy, chilli (opcjonalnie) i dusimy ok. 20 minut.
3. Danie posypujemy świeżą posiekaną kolendrą, podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.


TIPY:
- smażenie kurczaka jest jedną z opcji przygotowania tej potrawy. Często spotykane jest równiez grillowanie kawałków kurczaka, osuszonych z marynaty i dodanie go dopiero pod koniec redukowania sie sosu,
- potrawę można podawać z kleksem z gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany, jak i w chlebkach pita jako danie "to go".

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...