Friday 15 March 2013

Spaghetti Carbonara

Dziś proponuję oryginalne, włoskie Spaghetti Carbonara. Nie znajdziecie w tym przepisie natki pietruszki, pieczarek, czy (o zgrozo!) kurczaka - takie wynalazki niestety "królują" na polskich stronach pod szyldem Spaghetti Carbonara. Kontrowersyjnym zagadnieniem jest też dodawanie do Carbonary śmietany - jedni twierdzą, że ta prawdziwa pasta jest absolutnie bez śmietany, inni nie wyobrażają sobie przygotowania sosu bez jej dodania. Wszystko zależy od receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie przez włoskie Mammy. Ja proponuję wersję bez śmietany - dzięki dodaniu wody z gotowania makaronu, sos jajeczno-serowy będzie wspaniale kremowy. Jest to przepis na ekspresowy i pyszny obiad, jednak należy przestrzegać kilku zasad, o których piszę poniżej, by obiad ten nie zamienił się w niejadalne kluski z jajecznicą.

Spaghetti Carbonara (przepis dla dwóch osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- 30 dag guanciale (podgardle wieprzowe) lub pancetty
- 1 całe jajo i 3 żółtka
- 10 dag sera Pecorino Romano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz, sól

1. Guanciale lub pancettę kroimy w cienkie paski, podsmażamy na patelni na łyżce oliwy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 'al dente', zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (jeśli nie ma podanego czasu potrzebnego do ugotowania 'al dente', gotujemy makaron 2-3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu)
3. W misce roztrzepujemy jaja, dodajemy połowę startego na drobnych oczkach sera i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
4. Makaron odcedzamy, pozostawiając ok. pół szklanki wody z gotowania. Spaghetti dodajemy na patelnię do podsmażonego guanciale lub pancetty, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Zalewamy mieszaniną jajeczno-serową, odstawiamy z ognia i mieszamy (nie bójcie się, że jaja będą surowe - dzięki gorącemu makaronowi, guanciale i rozgrzanej patelni jaja zetną się odpowiednio, sos będzie gęsty i kremowy i nie zrobi się jajecznica). W razie potrzeby doprawiamy solą (ale ostrożenie! Ser i guanciale/pancetta są słone!)
5. Wykładamy na talerze, posypujemy resztą startego sera i od razu podajemy.
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...