Sunday 10 March 2013

Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem

Jestem wielką miłośniczką żurku. Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić.Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych!

Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem (przepis dla 4 osób):

- 500 ml zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty, przepis podam niebawem)
- 30 dag kiełbasy wiejskiej
- 15 dag boczku wędzonego
- 4 jajka
- 2 kapelusze suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku  przeciśniętego przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18%
- masło
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
- świeżo starty chrzan (opcjonalnie)
- natka pietruszki (do dekoracji)
- świeża bagietka lub bułki kajzerki

1. Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż delikatnie zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (ok.2-2,5l), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Grzyby pokroić w paski, dodać do wędlin. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
2. Jajka ugotować na twardo (ok. 8-9 minut). Zalać zimną wodą, odstawić do ostygnięcia.
3. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na maśle (nie rumienić), odłożyć na talerz.
4. Z wywaru "wyłowić" kiełbasę i boczek oraz przyprawy. Po ostygnięciu boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, dodać dwie szczypty majeranku, przesmażyć na maśle.
5. Do wywaru wlać zakwas, zagotować, dodać wędliny oraz cebulę. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem (opcjonalnie chrzanem).
6. Wystudzone jaja obrać, pokroić w ćwiartki lub plasterki.
7. Na talerze wlać żurek, ułożyć jajka, udekorować natką pietruszki. Podawać z bagietką lub bułką.


SMACZNEGO!

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...