Sunday 10 March 2013

Caipirinha

Za oknem śnieg i wiatr czyli zima w pełni. Na poprawę nastroju w sobotni wieczór proponuję brazylijskiego drinka na bazie Cachaca (czyt.: kaszasa) - to wódka produkowana z trzciny cukrowej, w smaku przypominająca rum. Jedyne czego potrzebujemy oprócz niej to brązowy cukier, limonki i kruszony lód. Zapewniam, że sącząc tego drinka poczujecie się jak na plaży Copacabana.

Caipirinha (dla jeden osoby):
- 100 ml Cachaca
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 limonka
- kruszony lód

1. Limonkę umyj, pokrój na cztery części. Włóż do szklanki, zasyp ją brązowym cukrem i dobrze ugnieć za pomocą muddler'a (specjalny rozgniatacz do owoców), jeśli go nie posiadasz, spróbuj użyć drewnianej łyżki.
2. Do szklanki wsyp dużo kruszonego lodu, po czym wlej Cachacę. Udekoruj ćwiarką limonki.

SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...