Saturday 9 March 2013

Farfalle zapiekane z kurczakiem i pieczarkami


"Nie ma nic w lodówce!" - nie raz mówiliście to otwierając ją w poszukiwaniu czegoś, co moglibyście szybko zrobić na obiad. Jest rozwiązanie! Zapiekanka makaronowa ze składników, które akurat macie pod ręką. Kilka bazowych składników - makaron, jaja, jogurt naturalny i przyprawy, a reszta to zupełna dowolność. Możecie ją zrobić w wersji vege lub z mięsem. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu - z kurczakiem, pieczarkami i marchewką w sosie pomidorowym.

Makaronowa baza (przepis dla dwóch osób):
- 30 dag dowolnego makaronu (w przepisie użyłam pełnoziarnistego farfalle)
- 2 piersi z kurczaka
- 1 marchew
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- sól, pieprz, oregano suszone
- oliwa do smażenia

Zalewa:
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego (ok. 350 g)
- 3 jaja
- sól, pieprz

1 kulka mozzarelli lub 20 dag startego sera żółtego

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, kroimy na małe kawałki (2x2cm), oprószamy solą i pieprzem. Marchew i pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebule obieramy i kroimy na drobne kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, gdy gorąca dodajemy kawałki kurczaka, obsmażamy.Następnie dodajemy warzywa. Smażymy wszystko, aż wyparuje woda z warzyw. Zalewamy przecierem, dodajemy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
3. Przygotowujemy zalewę - jaja roztrzepujemy w misce, dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200stopni C. Do makaronu i warzyw dodajemy połowę zalewy jajeczno - jogurtowej, mieszamy. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
5. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaronową bazę, na to wylewamy pozostałą zalewę. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia obkładamy zapiekankę plastrami mozzarelli lub posypujemy startym serem.


TIP:
Po wyciągnięciu dania z piekarnika zostaw zapiekankę na 10-15 minut by ostygła i "odpoczęła" - dzięki temu łatwo pokroisz ją na kawałki, które nie będą się rozsypywać.

SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...