Friday 8 March 2013

Szaszłyki z łososia i świeżego ananasa na japońskiej sałatce z ogórków (sunomono)


Dziś Dzień Kobiet, więc jak prawdziwa kobieta postanowiłam uczcić go kulinarnie, podróżując z widelcem po świecie.  Najpierw poleciałam do Japonii, po czym przeniosłam się na Karaiby - tak oto powstało dzisiejsze danie, czyli szaszłyki z łososia i świeżego ananasa w sosie teriyaki oraz sałatka z ogórka w niesamowitym sosie z octu ryżowego, papryczek chilli i cukru. Nie ma to jak totalny fusion!! Hmmmmm!!!!!

Szaszłyki z łososia i ananasa (przepis na dwie osoby):
- 40 dag łososia
- 1 świeży mały ananas
- 6 łyżek sosu teriyaki 
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
- sól

Sałatka Sunomono:
- jeden zielony szklarniowy ogórek
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 papryczki chilli
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- łyżka cukru brązowego
- 3 ząbki czosnku

1.Ogórek myjemy, odcinamy końce. Kroimy w cienkie paski obieraczką do warzyw. Solimy, odstawiamy na ok. pół godziny, żeby ogórek puścił sok.
2. Z łososia odcinamy skórę (jeśli takowa jest), myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki.
3. Przygotowujemy marynatę do łososia. Sos teriyaki mieszamy z sokiem z cytryny, w marynacie zanurzamy rybę i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
4. Ananasa obieramy, ostrym nożem ścinamy "głowę" i "pupę" owoca, po czym stawiamy go w pionie i obieramy ze skóry, odkrawając pasy. Myjemy nóż, którym kroiliśmy ananasa lub bierzemy nowy (skóra ananasa zawiera kwas, który może podrażnić jamę ustną!), kroimy na plasterki i odkrawamy ze środka zgrubiałe części. Tak powstałe plastry ananasa kroimy na kawałki wielkości wykrojonych wcześniej kawałków łososia.
5. Powracamy do sałatki ogórkowej. Z ogórków zlewamy wodę, ogórki osączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy sos - w rondlu podgrzewamy ocet ryżowy, sos sosjowy i cukier, by ten ostatni całkowicie się rozpuścił, dodajemy posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli oraz obrany i posiekany imbir. Nie gotujemy! Sos ma być gorący, ale nie wrzeć! Pozostawiamy do ostudzenia.
6. Ogórki zalewamy ostudzonym sosem, odstawiamy do lodówki, aby się zmacerowały.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Na zmoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie ananasa i łososia, ściśle dociskając, oprószamy solą. Podczas pieczenia podlewamy pozostają marynatą. Pieczemy ok. 15-20 minut.

8. Plastry ogórków osączamy z sosu, wykładamy na talerz, na to kładziemy szaszłyki z łososia.


SMACZNEGO!

1 comment:

  1. o to Polska walczyła :) to będzie "mój" blog. Tzn. blog kulinarny, który będę regularnie śledził. Akurat miałem to szczęście aby skosztować niektórych potraw w realu, a właściwie potraw przyrządzanych przez autorkę. Zawsze byłem pod dużym wrażeniem.
    Dobra wieść, gdy Kasia daje jeść :)
    Franz

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...