Po świątecznym obżarstwie proponuję lekki i smaczny obiad - pieczona pierś z kurczaka, wcześniej marynowana w żurawinie, miodzie, occie i sosie sojowym.
Pierś z kurczaka pieczona z żurawiną ze słodko - słonym sosem (porcja dla dwóch osób):
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 2 łyżek octu balsamicznego
Marynata:
- 3 łyżki miodu płynnego, np. wielokwiatowy
- 4 łyżki żurawiny do mięs
- 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz, ewentualnie sól
1. Mieszamy składniki marynaty, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (uwaga - sos sojowy jest słony!). Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mięso wyjmujemy z marynaty i pieczemy w folii aluminiowej ok. 40 minut.
3. Pozostałą marynatę zlewamy do rondla, dodajemy ocet balsamiczny, gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Piersi z kurczaka wyjmujemy z piekarnika, po kilku minutach kroimy w grube plastry, podajemy z sosem.
SMACZNEGO!
No comments:
Post a Comment