Lekka, ale pożywna wiosenna sałatka i zarazem świetny pomysł na wielkanocną przystawkę.
Sałatka z gruszką, gorgonzolą i kiełkami lucerny z malinowym vinaigrettem:
- po kilka listków sałaty lodowej, frisee i radicchio
- 1 gruszka
- 10 dag sera gorgonzola
- garść kiełków lucerny
- sok z połowy cytryny
Malinowy winegret:
- 5 łyżek octu malinowego lub garść malin (ewentualnie łyżka konfitury malinowej)
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz, brązowy cukier
1. Składniki na sos mieszamy, aż uzyskamy jednolitą emulsję. Jeśli używamy malin lub konfitury, wówczas składniki sosu miksujemy w blenderze.
2. Sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Gruszkę myjemy, odbieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy w kawałki. Kiełki myjemy, osuszamy.
3. Na talerzu układamy sałaty, gruszkę, ser oraz kiełki. Skrapiamy winegretem.
SMACZNEGO!
No comments:
Post a Comment