Wednesday 27 March 2013

Wielkanocne inspiracje - jajka

Goszczą one praktycznie w każdej polskiej rodzinie podczas świąt Wielkiej Nocy. Dziś cztery propozycje na ekspresowe świąteczne przystawki z jajkami - jajka w roli głównej na zimno, jajka zapiekane i jajka jako jeden ze składników farszu.

Jajka z marynowaną papryczką chilli i zielonymi oliwkami z majonezem chrzanowo - ziołowym:
- 4 jaja ugotowane na twardo, obrane ze skorupek
- 3 marynowane papryczki chilli
- kilka zielonych oliwek (bez pestek)
- szczypta słodkiej papryki
- pół szklanki majonezu
- ok. 2-3 łyżek startego świeżego chrzanu
- po łyżce drobno posiekanego szczypiorku i koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz

1. Przygotowujemy sos: majonez łączymy z chrzanem (na początku dodajcie tylko dwie łyżki startego chrzanu i jeśli sos będzie wystarczająco pikantny, na tym poprzestańcie), ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Papryczki przekroić na pół, jeśli są z pestkami, oczyścić je z nich, pokroić w cienkie paski. Oliwki pokroić w plasterki. Jajka przepołowić.
3. Jajka ułożyć na talerzu, na każdej połówce położyć kilka pasków chilli, plasterków oliwek i posypać słodką papryką. Podawać z majonezem.


Jajka nadziewane pastą z tuńczyka i kaparów:
- 4 jaja ugotowane na twardo, obrane ze skorupek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 50 g kaparów osączonych z zalewy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji

1. Jajka przepołowić, wydrążyć żółtka, zachować.
2. Przygotować pastę: tuńczyka odsączyć z puszki, przełożyć do blendera, dodać kapary, żółtka i jogurt naturalny, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
2. Jajka ułożyć na półmisku, nadziewać pastą (rękawem cukierniczym lub łyżeczką), udekorować kaparami i koperkiem.


Jajka zapiekane z szynką i serem cheddar:
- 4 jajka
- 4 plastry szynki drobiowej gotowanej
- 80g sera cheddar
- olej
- sól, pieprz

1. Foremki do muffinek lub babeczek wysmarować olejem, używając pędzelka. Każdą foremkę wyłożyć plastrem szynki, na nią po kilka kawałków sera (tak by ser znajdował się na ściankach, ale nie wystawał poza wysokość szynki), na to wbić jajo, doprawić solą i pieprzem.
2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
3. Po upieczeniu lekko ostudzić, okroić ścianki delikatnie nożem i wyjąć zapiekanki. Podawać na gorąco.


Papryczki nadziewane pastą z jajek, twarogu i ziół:
- 4 podłużne, wąskie papryki (świeże lub marynowane)
- 15 dag półtłustego twarogu
- 3 jaja ugotowane na twardo, obrane ze skorupek
- po łyżce posiekanego szczypiorku, koperku, rzeżuchy i bazylii
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

1. Jeśli używamy do przepisu papryki świeżej, wówczas myjemy je, osuszamy, odkrawamy czubek, oczyszczamy z pestek i opiekamy je przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 220-230 stopni (aż zbrązowieją). Następnie wkładamy je do woreczka foliowego i ściśle zamykamy (dzięki wytwarzającej się parze, papryki z łatwością obierzemy) i odstawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy je.
2. Przygotowujemy farsz: jajka kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do rozdrobnionego twarogu, po czym mieszamy wszystko z jogurtem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ostudzone papryki nadziewamy farszem.

SMACZNYCH ŚWIĄT! :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...