Saturday 23 March 2013

Risotto z kurczakiem, groszkiem i pieczarkami

Małe, szybkie coś na poprawę humoru po przegranym meczu Polska-Ukraina.. Kremowe risotto, wprost rozpływające się w ustach.

Risotto z kurczakiem, groszkiem i pieczarkami (przepis dla dwóch osób):
- 20 dag ryżu arborio lub carnaroli 
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 15 dag mrożonego groszku
- 20 dag pieczarek
- 5 dag Parmigiano Reggiano
- ok. 0,75 L bulionu z kurczaka
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kurczaka, po chwili dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, smażymy ok. 2-3 minut (cebula nie może się przypalić!). Kurczaka i cebulę przekładamy na talerz. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Groszek blanszujemy (wkładamy do wrzątku na 1-2 minuty, po czym zanurzamy w zimnej wodzie).
2. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wsypujemy ryż i smażymy, aż się zeszkli (ok. 5 minut). Następnie zalewamy winem i mieszamy aż wino całkowicie wchłonie w ryż.
3. Następnie dolewamy ok. 1/3 gorącego bulionu, stale mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynność tę powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany i miękki (trwa to ok. 20 minut). Na kilka minut przed końcem gotowania, dodajemy kurczaka z cebulą, pieczarki oraz zblanszowany groszek.
4. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło oraz 3/4 startego sera, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by risotto stało się gęste i kleiste. Od razu podajemy, posypane startym parmezanem.
SMACZNEGO!


Tipy udanego risotto:
1. Ryżu przed smażeniem nie płuczemy.
2. Przed dodaniem do ryżu wino musi mieć temperaturę pokojową.
3. Bulion stawiamy na małym gazie, by cały czas lekko "pyrkał" i tak gorący płyn dodajemy do ryżu.
4. Ryż, podczas wchłaniania płynów, nie może się zarumienić. Dlatego stale mieszamy ryż i gdy tylko "wypije" wino lub bulion, dodajemy kolejną porcję.
5. Masło koniecznie musi być prosto z lodówki, dzięki temu risotto będzie kleiste.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...