Polecam robienie pesto (rosso czy verde) samemu w domu, aniżeli używanie kupnego ze słoika. Robi się je ekspresowo, a smak, co tu dużo mówić, rewelacyjny.... a zresztą - spróbujcie sami! Pesto z suszonych pomidorów możecie użyć nie tylko do makaronu, ale równiez jako baza do pizzy.
Penne z szynką parmeńską i pesto rosso (porcja dla dwóch osób):
- 20 dag makaronu penne
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 10 dag suszonych pomidorów w oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 garście listków bazylii
- 10 dag sera Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia szynki
1. Suszone pomidory osączamy z oleju, czosnek obieramy, s3/4 sera ścieramy na tarce i razem z listkami bazylii wkładamy do blendera. Blendujemy, dolewając oliwę, aż masa będzie gładka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
2. Makaron gotujemy 'al dente'.
3. Na 2-3 łyżkach oliwy obsmażamy pokrojoną w kawałki szynkę parmeńską, dodajemy odsączony makaron i pesto, dokładnie mieszając, by wszystkie składniki się połączyły.
4. Pastę wykładamy na talerz, dekorujemy bazylią i posypujemy resztą sera.
SMACZNEGO!
No comments:
Post a Comment