Monday 22 April 2013

Tagliatelle z krewetkami, pomidorkami cherry i natką pietruszki


Tagliatelle z krewetkami, pomidorkami cherry i natką pietruszki (przepis dla dwóch osób):
- 30 dag makaronu tagliatelle
- 25 dag pomidorków cherry
- 30 dag mrożonych krewetek Black Tiger
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 3 -4 łyżki oliwy
- 2 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz

1. Krewetki rozmrażamy, pomidorki myjemy kroimy na pół, czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Papryczki chilli myjemy, kroimy na pół, wykrawamy pestki (jeśli chcemy uzyskać ostrzejszą pastę, wówczas papryczki kroimy razem z pestkami) i kroimy w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 'al dente'.
3. Na oliwie podsmażamy czosnek i papryczki chilli (ok. 2 minut), nie dopuszczamy do tego, by czosnek się zarumienił. Dodajemy krewetki, zalewamy winem i gotujemy ok 5. minut.
4. Makaron odsączamy, dodajemy do krewetek i pomidorów, zestawiamy z ognia, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
5. Pastę podajemy udekorowaną połówkami pomidorków cherry i natką pietruszki.
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...