Wednesday 17 April 2013

Roladki z indyka nadziewane warzywami z sosem miętowo - cytrynowym

Delikatne roladki z indyka z orzeźwiającym sosem to świetny pomysł na zdrowy i dietetyczny obiad.

Roladki z indyka nadziewane warzywami z sosem miętowo - cytrynowym (porcja dla dwóch osób):
- 1 pierś z indyka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 por (zielona część)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pęczek świeżej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, papryka słodka, oliwa z oliwek

1. Pierś z indyka myjemy, osuszamy, odcinamy błony, kroimy w plastry, które rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Marchew, cebule i pora myjemy, obieramy. Marchew i pora kroimy w długie paski, cebulę w półksiężyce. Na każdym z kotletów kładziemy po kilka pasków marchewki, pora i cebuli. Ściśle zwijamy i spinamy wykałaczkami.
3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy roladki, po czym zalewamy je bulionem i dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z sosu, dodajemy sok z cytryny i bardzo drobno posiekaną miętę. Ewentualnie doprawiamy (możemy do sosu dodać łyżkę śmietany, lecz nie jest to konieczne).
5. Roladki kroimy w plastry, polewamy sosem.
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...