Tuesday 16 April 2013

Horiatiki czyli sałatka grecka

To klasyczna sałatka grecka, której przeróżne odmiany możemy spotkać w rodzimych restauracjach - a tu z sałatą lodową, kapustą pekińską czy z majonezem, ale co najlepsze - niedawno natknęłam się na menu z sałatką grecką, w której składzie był kurczak! Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną sałatkę grecką, która składa się z 12 podstawowych składników. Zapraszam do wypróbowania.

Horiatiki (przepis dla dwóch osób):
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 długi ogórek
- 1 czerwona cebula
- 15 dag oliwek (czarnych lub zielonych)
- 20 dag prawdziwego greckiego sera feta
- 3 łyżki octu winnego
- natka pietruszki
- suszone oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine (ok. 5 łyżek)

1. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w duże kawałki (bez pestek), podobnie paprykę i ogórek. Cebulę obieramy, przekrawam na pół i kroimy w półksiężyce. Oliwki osączamy z zalewy, ser feta kroimy w kawałki. Przekładamy wszystko do salaterki.
2. Sałatkę polewamy octem, posypujemy odrobiną natki pietruszki i oregano, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Całość polewamy oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...