Monday 15 April 2013

Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki z bazylią

Nareszcie wiosna! Widać to też po sklepowych półkach i warzywniakach - zapełniły się one świeżymi warzywami i owocami. Dziś polecam Wam pyszną kremową zupę ze świeżych pomidorów i papryki. Jest ona sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa.

Zupa krem pomidorowo - paprykowa z bazylią (porcja dla dwóch osób):
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, świeża bazylia
- 2 łyżki śmietany 18% (do dekoracji)

1. Pomidory myjemy, odrywamy szypułki, nacinamy nożem na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do momentu aż skórka przy nacięciach będzie się odchylać. Następnie wyjmujemy z wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy. Pomidory (tylko miąższ) kroimy w kawałki.
2. Piekarnik (funkcję grill) rozgrzewamy do 250 stopni C. Papryki myjemy, osuszamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut, aż skórka będzie czarna. Następnie wyjmujemy, wkładamy do woreczka, który dokładnie zamykamy (para spowoduje, że paprykę łatwo będzie można obrać) i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie papryki obieramy, wydrążamy i kroimy w duże kawałki.
3. Cebulę obieramy, kroimy i wraz z pomidorami i papryką wkładamy do rondla, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15-20 minut.
4. Zupę blendujemy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. 5. Krem podajemy udekorowany listkami bazylii i łyżką śmietany.
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...