Wednesday, 10 April 2013

Sałatka ziemniaczano - śledziowa z buraczkami i korniszonami

Warstwowa sałatka, mało skomplikowana, za to pięknie się prezentuje i jest świetna na przyjęcia. Można ją zrobić w większym, szklanym naczyniu lub dla każdego z gości osobno na talerzu.

Sałatka ziemniaczano - śledziowa z buraczkami i korniszonami (porcja dla dwóch osób):
- 4 ugotowane ziemniaki sałatkowe (duże)
- 3 ugotowane buraki
- 2 matiasy lub filety śledziowe odmoczone i bez skóry
- 6 małych ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- koperek (drobno posiekany)

1. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, buraki w kostkę, płaty śledziowe w 2-3 centymetrowe kawałki, korniszony wzdłuż na połowę, a cebulę w piórka.
2. Na talerzu lub w szklanym naczyniu układamy kolejno: ziemniaki, buraczki, śledzie, ogórki i cebulę, przy czym każdą warstwę posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu.
3.Na koniec wykładamy na sałatkę majonez i dekorujemy koperkiem.

SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...