Monday 8 April 2013

Ryba w cieście w sosie słodko-kwaśnym

Ciekawy pomysł na rybny obiad -  tym razem wybrałam solę, którą obsmażyłam w gęstym cieście i podałam z warzywami i ananasem w sosie słodko - kwaśnym. Zapraszam do wypróbowania!

Ryba w cieście w sosie słodko - kwaśnym (porcja dla dwóch osób):
- 3 filety dowolnej ryby, np. soli, mintaja
- 1/2 puszki ananasa w zalewie
- 1 marchew
- 1 papryka
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Ciasto:
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody

Sos słodko - kwaśny:
- 1/4 szklanki octu winnego
- 2-3 łyżki cukru kryształu 
- sok z 1 puszki ananasów
- ok. 6 łyżek keczupu
- puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą
- 2 ząbki czosnku 
- 2 cm korzenia świeżego imbiru
- szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki

1. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kawałki. Posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
2. Składniki na ciasto zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, winno być bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe).
3. W rondlu rozgrzać olej do smażenia. Kawałki ryby zanurzać w cieście i wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć aż ciasto się delikatnie zarumieni. Odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
4. Marchew i cebulę obrać i wraz z papryką pokroić na nieduże kawałki. Ananasa odsączyć (jeśli jest w plastrach to pokroić w kostkę), sok zachować.
5. Składniki na sos słodko - kwaśny połączyć, wlać do garnka, zagotować, doprawić (jeśli sos wg Ciebie jest za słodki dodać octu, jeśli zbyt kwaśny, dosłodzić). Gotować, aż większość wody wyparuje.
6. Pod koniec gotowania sosu dodać rybę, chwilę pogotować i zestawić z ognia.
7. Podawać z ryżem.
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...