Tuesday 19 March 2013

Lasagne bolognese al forno

Lasagne bolognese, czyli płaty makaronu przekładane sosem mięsno-pomidorowym i beszamelem, zapieczone z mozzarellą i parmezanem. Dzięki dodaniu do zapiekanki beszamelu, nie musicie obgotowywać makaronu, ugotuje się on podczas pieczenia, co znacznie skraca czas przygotowywania tego dania.
Klasyka włoskiej kuchni, która zniknie z talerzy szybciej niż się tego spodziewacie :)

Lasagne bolognese (przepis dla 4-6 osób):

- ok. 10 płatów makaronu lasagne 
- 2 kule mozzarelli (250 g)
- 10 dag sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano

Sos bolognese:
- 40 dag mięsa mielonego (pół na pół wołowe i wieprzowe)
- puszka pomidorów krojonych lub w sezonie 50 dag mięsistych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (bez pestek)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- szklanka bulionu wołowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, świeżo mielony pieprz czarny, pieprz biały, cukier, suszone oregano, świeżo starta gałka muszkatołowa
- oliwa

Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki 
- ok. 2 szklanek mleka

1. Mięso mielone podsmażamy na 2-3 łyżkach oliwy, pod koniec doprawiając solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy do garnka, w którym będziemy dusić sos. Mięso zalewamy winem i bulionem wołowym, dusimy ok. 30 minut.
2. Marchew, cebulę i seler naciowy obieramy, kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy kilka minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, następnie dodajemy do sosu mięsnego wraz z puszką pomidorów. Dusimy wszystko razem kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, suszonym oregano i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
3. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy: masło roztapiamy na średnim ogniu, dodajemy mąkę, energicznie mieszając, podsmażamy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i zalewamy zimnym mlekiem, wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając (by nie tworzyły się grudki) doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kolejne 2 minuty. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
4. Dno formy do zapiekania smarujemy kilkoma łyżkami beszamelu, na to wykładamy 3 płaty makaronu, tak by na siebie nachodziły. Na makaron wykładamy połowę sosu bolognese i posypujemy startym parmezanem. Na sos znów wykładamy makaron, pokrywamy go sosem beszamelowym, resztą sosu bolognese i posypujemy startym parmezanem. Ostatnią warstwą jest makaron i reszta sosu beszamelowego. Całość pokrywamy pokrojoną w plastry mozzarellą i posypujemy resztą startego parmezanu.
5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
6. Upieczoną lasagne wyjmujemy z piekarnika, czekamy ok. 15 minut aż odpocznie i kroimy w kawałki.
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...