Monday 18 March 2013

Uramaki z pieczonym łososiem, philadelphią i sałatą

Dziś kolejna porcja maków - tym razem uramaki, czyli odwrócone rolki, posypane czarnym sezamem. Niektórzy twierdzą, że przygotowanie ich to "wyższa szkoła jazdy", jednak ja uważam, że stopień trudności wcale nie różni się od robienia hoso czy futomaki. A więc do dzieła!

Uramaki z pieczonym łososiem, philadelphią i sałatą strzępiastą (na ok. 30 maków):
- 20 dag ryżu do sushi
- 15 dag świeżego łososia
- awokado
- serek philadelphia
- kilka listków sałaty strzępiastej
- 5 arkuszy nori
- 6 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki curku
- prażony czarny sezam
- olej sezamowy
- sól, sos sojowy, wasabi, marynowany imbir

Do przygotowania:
- mata bambusowa
- folia spożywcza
- miska z zimną wodą
- ręcznik papierowy

1. Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż woda będzie przezroczysta, po czym zalewamy go wodą i odstawiamy na ok. godzinę. Odsączamy ryż, płuczemy ostatni raz i zalewamy wodą w stosunku 1 : 1 i 1/2 - czyli na szklankę ryżu potrzebujemy półtorej szklanki wody. Nie używamy wody kranowej! - źródlana będzie dobrym wyborem. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, na początku często mieszając. Po tym czasie zestawiamy z ognia i dajemy ryżowi odpocząć ok. 15 minut (cały czas pod przykryciem). 
2. Przygotowujemy zalewę do ryżu: ocet ryżowy mieszamy z cukrem i szczyptą soli, podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru (nie gotujemy). 
3. Do gorącego ryżu dodajemy zalewę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, uważając by nie rozgniatać ziarenek, odstawiamy do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem, by ryż nie wysechł).
4. Łososia myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, pęsetą wyjmujemy ości. Kroimy w cienkie, ok. pół centymetrowe paski. Awokado przekrawamy na pół wzdłuż pestki, po czym okręcamy połówki względem siebie. W pestkę wbijamy nóż i wyjmujemy ją. Połówkę awokado (bez pestki) obieramy i kroimy w paski. 
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Łososia skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy ok. 15 minut. 
6. W zasięgu ręki stawiamy miskę z zimną wodą. Matę bambusową owijamy folią spożywczą, dłoń moczymy w zimnej wodzie, nabieramy ryż, kładziemy go na całą długość nori, na wysokość ok.pół centymetra, posypujemy sezamem. 

7. Nori odwracamy tak, by ryż znalazł się pod spodem. Środek odsłoniętego nori smarujemy serkiem, na to układamy paski pieczonego łososia (ostygniętego!), paski awokado i listki sałaty. Za pomocą maty ściśle rolujemy nori tak, by ryż znajdował się na zewnątrz. 
8. Ostry nóż zwilżamy w wodzie, kroimy rolkę na pół (po każdym krojeniu maki wycieramy nóż w ścierkę i zwilżamy go w zimnej wodzie, dzięki temu nasze maki będą równo pokrojone). Przepołowione rolki zestawiamy razem i tniemy na 8 części.
9. Podajemy od razu z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi. 
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...