Sunday 17 March 2013

Futomaki z łososiem, paluszkiem krabowym, ogórkiem i serkiem philadelphia

Sushi. Kilka podstawowych składników: ryż, ocet ryżowy, nori, sos sojowy i wasabi. A z tego stworzymy Hosomaki, Futomaki, Nigiri, Gunkan i tak dalej... Rodzajów sushi jest mnóstwo, tak jak i dodatków, których możemy użyć do jego przygotowania. 
Jeśli rozpoczynacie swoją przygodę z tą potrawą, pamiętajcie, że robienie sushi to przede wszystkim dobra zabawa. Nie jest istotne to, czy rolki wyjdą kształtne i zgrabne, czy dodamy surowego węgorza czy paluszki krabowe, czy uzupełnimy rolkę marynowaną tykwą czy sałatą. W sushi, jak w każdej innej potrawie, ważny jest fun! I w tym nastroju przechodzimy do robienia naszych Futomaki! 
Futomaki z łososiem, paluszkiem krabowym, ogórkiem
i serkiem philadelphia (ok. 40 maków):
- 20 dag ryżu do sushi
- 15 dag świeżego łososia
- 4 paluszki krabowe surimi
- pół szklarniowego ogórka przekrojonego wzdłuż
- serek philadelphia
- 5 arkuszy nori
- 6 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki curku
- sól, sos sojowy, wasabi

Do przygotowania:
- mata bambusowa
- folia spożywcza
- miska z zimną wodą
- ręcznik papierowy

1. Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż woda będzie przezroczysta, po czym zalewamy go wodą i odstawiamy na ok. godzinę. Odsączamy ryż, płuczemy ostatni raz i zalewamy wodą w stosunku 1 : 1 i 1/2 - czyli na szklankę ryżu potrzebujemy półtorej szklanki wody. Nie używamy wody kranowej! - źródlana będzie dobrym wyborem. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, na początku często mieszając. Po tym czasie zestawiamy z ognia i dajemy ryżowi odpocząć ok. 15 minut (cały czas pod przykryciem). 
2. Przygotowujemy zalewę do ryżu: ocet ryżowy mieszamy z cukrem i szczyptą soli, podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru (nie gotujemy). 
3. Do gorącego ryżu dodajemy zalewę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, uważając by nie rozgniatać ziarenek, odstawiamy do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem, by ryż nie wysechł).
4. Łososia myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, pęsetą wyjmujemy ości. Kroimy w cienkie, ok. pół centymetrowe paski, podobnie kroimi surimi. Ogórka przekrawamy wzdłuż, łyżeczką wybieramy pestki, kroimy w cienkie paski.

5. W zasięgu ręki stawiamy miskę z zimną wodą. Matę bambusową owijamy folią spożywczą. Dłoń moczymy w zimnej wodzie, nabieramy ryż, kładziemy go na płat nori (rozłożony błyszczącą stroną do dołu), na wysokość ok.pół centymetra i na 2/3 długości nori. Uważamy, by dół nori pokrywał się z dolną częścią maty, ułatwi to zwijanie rolek. 
6. Na środku ułożonego ryżu formujemy delikatny dołek, który wypełniamy serkiem philadelphia, łososiem, paluszkiem krabowym i ogórkiem.
7. Ciasno zwijamy matę, dociskając. 
8. Ostry nóż zwilżamy w wodzie, kroimy rolkę na pół (po każdym krojeniu maki wycieramy nóż w ścierkę i zwilżamy go w zimnej wodzie, dzięki temu nasze maki będą równo pokrojone). Obie części rolki zestawiamy razem i tniemy na 8 częsci.
9. Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...