Thursday 7 March 2013

Pałki z kurczaka z ziemniaczkami pieczonymi z oliwą, czosnkiem i świeżym rozmarynem


Dziś na obiad pieczonki, smakowite pieczonki. Jakoże wiosna nadchodzi wielkimi krokami proponuję kawałki soczystego kurczaka, super aromatyczne rozmarynowo - czosnkowe ziemniaczki..... a do tego zimne piwo (bezalkoholowe oczywiscie ;)!

Pieczone kawałki kurczaka (porcja dla dwóch osób):
- 6 podudzi z kurczaka lub 2 udka
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu, papryki ostrej, papryki słodkiej
- łyżeczka brązowego cukru

Ziemniaczki pieczone z oliwą, czosnkiem i świeżym rozmarynem:
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- pięć ząbków czosnku
- sól morska, świeżo mielony pieprz

1. Przygotowujemy marynatę do kurczaka - mieszamy ze sobą musztardę, czosnek, przyprawy oraz oliwę. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy na kilka godzin, co jakiś czas "wmasowujemy" marynatę w mięso.
2. Ziemniaki myjemy, obieramy (lub szorujemy i gotujemy w mundurkach). Gotujemy ok. 7-10 minut. Studzimy. Czosnek obieramy, rozgniatamy (ale nie przeciskamy przez praskę!).
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (termoobieg).
4. Po wystudzeniu kroimy ziemniaki na cztery części (w łódki), wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, tak by była gorąca (ale nie dymiła). Do ziemniaków dodajemy czosnek, listki rozmarynu, polewamy gorącą oliwą, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.

4. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika na 40 minut, ziemniaki pieczemy ok. 30 minut, następnie na 10 minut włączamy funkcję 'grill' i przypiekamy do zrumienienia.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...