Saturday 11 May 2013

Cannelloni nadziewane świeżym szpinakiem i ricottą

Rurki makaronowe z nadzieniem szpinakowo - serowym, zapieczone pod beszamelem, na pomidorowej bazie. Pyszne, bezmięsne i łatwe!

Cannelloni nadziewane świeżym szpinakiem i serem ricotta (przepis na 15 rurek):
- 15 rurek cannelloni
- 50 dag świeżego szpinaku
- 35 dag sera ricotta
- puszka krojonych pomidorów (najlepiej pelati)
- 6-7 ząbków czosnku
- 2 kule mozzarelli
- łyżka masła
- sól, pieprz, suszone oregano, cukier

Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

1. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy. Podsmażamy na łyżce masła (ok. 2 -3 minut) i doprawiamy solą i pieprzem. Po ostygnięciu mieszamy z ricottą, doprawiamy wszystko solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 4-5 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku (ilość czosnku możemy zwiększyć).
2. Przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondla, doprawiamy szczyptą cukru, solą, pieprzem i oregano, dusimy na wolnym ogniu ok 15 minut, aż sos stanie się gładki i gęsty.
3. Przygotowujemy beszamel: masło roztapiamy na średnim ogniu, dodajemy mąkę, energicznie mieszając, podsmażamy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i zalewamy zimnym mlekiem, wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając (by nie tworzyły się grudki) doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kolejne 2 minuty. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Rurki nadziewamy masą szpinakowo - serową (najlepiej małą łyżeczką), dociskając nadzienie tak, by nie było w środku pustego miejsca.
5. Sos pomidorowy wylewamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy obok siebie (ale nie ściśle) rurki makaronowe, zalewamy wszystko beszamelem i obkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellą.
6. Pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
SMACZNEGO!



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...