Wednesday, 22 May 2013
Sezon na..... botwinkę: Chłodnik z botwinki z serem feta, rzodkiewką i dymką
Chłodnik z botwinki z serem feta, rzodkiewką i dymką (porcja dla 4 osób):
- 1 pęczek botwinki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- szklanka jogurtu naturalnego (zimnego)
- szklanka maślanki (zimnej)
- 15 dag sera feta
- pęczek rzodkiewki
- 4 dymki ze szczypiorem
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub sok z 1/2 cytryny, cukier
1) Botwinkę umyć, osuszyć, liście posiekać wraz z buraczkami. Zagotować w garnku bulion warzywny, dodać do niego botwinkę, szczyptę kwasku cytrynowego lub sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i czosnkiem. Po tym czasie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2) Gdy barszcz jest już zimny, blendujemy go dokładnie, następnie dodajemy maślankę i jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Rozlewamy do talerzy.
3) Ser feta, rzodkiewki, dymki i szczypior pokroić w drobną kostkę i tym dekorujemy nasz chłodnik.
SMACZNEGO!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment