Saturday 4 May 2013

Grillowany kurczak cajun na salsie ananasowo - paprykowej z kolendrą

Grillowany kurczak, marynowany wcześniej w przyprawach, na orzeźwiającej salsie ze świeżego ananasa i czerwonej papryki z kolendrą - lekki obiad na słoneczne dni!

Grillowany kurczak cajun na salsie ananasowo - paprykowej z kolendrą (przepis dla dwóch osób):
- 2 piersi z kurczaka

Marynata cajun:
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz

Salsa ananasowo - paprykowa z kolendrą:
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- garść listków świeżej kolendry
- sok z 1/2 limonki
- łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz

1. Kurczaka myjemy, osuszamy, przepoławiamy tak, by powstały dwa cieńsze filety. Nacieramy przyprawami, skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
2. Przygotowujemy salsę: ananasa obieramy, ostrym nożem ścinamy "głowę" i "pupę" owoca, po czym stawiamy go w pionie i obieramy ze skóry, odkrawając pasy. Myjemy nóż, którym kroiliśmy ananasa lub bierzemy nowy (skóra ananasa zawiera kwas, który może podrażnić jamę ustną!), kroimy na plasterki i odkrawamy ze środka zgrubiałe części. Tak powstałe plastry ananasa kroimy w niedużą kostkę.
Paprykę myjemy, wykrawamy pestki i kroimy w kostkę wielkości pokrojonego wcześniej ananasa. Cebulę obieramy, siekamy drobno, podobnie kolendrę. Wszystkie składniki salsy mieszamy razem, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i brązowym cukrem, odstawiamy do lodówki.
3. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Filety z kurczaka grillujemy z każdej strony po ok. 3-4 minuty.
4. Na talerz wykładamy salsę, na nią układamy filety z kurczaka. Podajemy z ryżem i cząstkami limonki.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...