Wednesday 13 February 2013

Pieczony aromatyczny łosoś z kaszą kuskus




Dziś pora na... pomidora? Nie! Pora na rybę!

Łososia zalicza się do ryb tłustych, stanowi on doskonałe źródło białka (wszyscy odżywiający się fit na pewno wiedzą o co chodzi!) oraz posiada witaminy D, A oraz witaminy z grupy B.
Niestety, obecnie coraz rzadziej można spotkać dzikie łososie atlantyckie, te które najczęściej kupujemy w marketach, to łososie hodowlane, pochodzące najczęściej z hodowli w Norwegii czy Szkocji.

Dość tych naukowych wywodów! Do dzieła!

Porcja dla dwóch osób:
- 30 dag filetów z łososia
- 150g kaszy kuskus
- ok. 2 szklanki bulionu z warzyw
- połowa cytryny

Marynata:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 4 marynowane (drobno posiekane) papryczki Piri-Piri
- sok z połowy cytryny
- świeżo mielony pieprz

1. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Z filetów łososia (w razie potrzeby) wyjmujemy pęsetą ości.
2. Rybę zanurzamy w marynacie, dobrze ją wmasowując, na kilkanaście minut. Po tym czasie odwracamy filety skórą do góry i zostawiamy na około godzinę.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Cytrynę kroimy w cienkie plastry. Rybę przekładamy do folii aluminiowej skórą do dołu, na wierzch kładziemy po 2 plastry cytryny na kazdy filet, robimy zgrabną kieszonkę i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.
4. W tym czasie przesypujemy kaszę kuskus do miski, zalewamy wrzącym bulionem, tak by jego poziom sięgał ok. 1 cm nad kaszę. Czekamy ok. 8 minut, po czym rozdrabniamy kuskus widelcem.
5. Na talerzu układamy kuskus, na to kładziemy łososia. Podajemy z dowolną sałatką.

SMACZNEGO :)

1 comment:

  1. I used the recipe ... just amazing effect a delicious dinner

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...