Wednesday 13 February 2013

Jajo w płaszczyku



To była jedna z pierwszych potraw, które zrobiłam dla mojego jeszcze partnera, a obecnie Narzeczonego (czyżby przez żołądek do serca...?).

Jaskółcze gniazda to sposób na szybki i bezbolesny obiad. Jedyne czego potrzebujemy to:

Porcja dla dwóch osób:
- 30 dag mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego) - jeśli nie mielicie mięsa sami w domu, poproście w sklepie, żeby zrobili to na Waszych oczach. Nie kupujcie gotowego, paczkowanego zmielonego mięsa! Nigdy nie macie pewności, co jest w środku...
- 4 jaja (najlepiej klasa 0 lub 1)
- łyżeczka musztardy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- bułka tarta
- łtłuszcz do smażenia

1. Trzy jaja gotujemy na twardo (ok. 10 minut).
2. W między czasie przygotowujemy "płaszczyk": mięso wyrabiamy z jajkiem, musztardą, czosnkiem, przyprawami i bułką tartą. Masa ma być zwarta, ale sprężysta.
3. Ugotowane jajka przelewamy zimną wodą, obieramy  i formujemy kotleciki - należy dokładnie "oblepić" jajko mięsną masą.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (np. oliwa +masło, olej lub smalec) i dodajemy gniazda. Dokładnie obsmażamy z każdej strony "na złoto".

Proponuję podać tę potrawę z ziemniaczanym puree i dowolną sałatką/surówką! Pyyyszny obiad!

Smacznego!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...