Thursday 21 February 2013

Polędwiczki wieprzowe w skorupce z żurawinowym sosem cumberland


Wyborne chrupiące polędwiczki wieprzowe podane z sosem cumberland i fasolką szparagową z masłem czosnkowym. Niebo w gębie!

Porcja dla dwóch osób:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 duża, bardzo drobno posiekana cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 2 łyżki bulki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka papryka

Żurawinowy sos cumberland:
- 3 łyżki borówki do mięs
- 2 łyżki żurawiny do mięs
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu (jeśli używacie chrzanu ze słoika, użyjcie mniej, ok. pół łyżki, gdyż jest ostrzejszy i bardziej aromatyczny)
- łyżeczka musztardy Dijon
- otarta skórka i sok z połowy sparzonej cytryny
- sól, pieprz

1. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon, posolić, doprawić świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę. Mięso obsmażyć na dużym ogniu z każdej strony. Zdjąć z patelni.
2. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą (masa powinna być kleista), doprawić solą, pieprzem, a po ostygnięciu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Polędwiczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować z wierzchu musztardą, rozsmarować masę z bułki tartej i cebuli, docisnąć. Piec ok. godziny (ostatnie 15 minut ustawić piekarnik na funkcję grill)
4. Składniki sosu wymieszać, doprawić.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...